Syren beskæres:
Hvis der udgår flere skud (stammer) fra samme basis kan du beskære efter, så højden reduceres. Men hvis du tager for meget, kan planten reagere med rodskud og udebleven blomstring, afhængig af om den er rodægte. At være rodægte betyder at syrenen vokser på sin egen rod og ikke er podet. Podede planter derimod tåler ikke hård beskæring så godt og reagerer med rodskud, fra roden, der ikke ligner dén syren du kender. Hvis du er træt af planten er det måske eneste løsning at forsøge?
Det normale beskæringstidspunkt er lige efter blomstring. Ældre grene, der fjernes, skæres ved basis. Denne løbende bortskæring af større stammer er med til at holde planten i god vækst og blomstring. Der bør maksimalt fjernes 1/3 af planten ad gangen.
Figentræ beskæres:
Sidst i juni stopper man årets tilvækst efter 4.-5. blad på de grene, som bærer frugt. Det er de grene, som man efter løvfald fjerner.
Sidst i september fjernes på skud fra indeværende år alle ansatte frugter, som ikke kan nå at modne, og som større end en ært.
I oktober bindes skud fra indeværende år op, hvis det er et espalier. Det er de bitte små frugter på disse skud, der giver frugt næste år.
Efter løvfald sidst i oktober/først i november eller i marts-april skæres de skud, som har båret frugt, tilbage til et øje og vil så skyde et nyt skud i foråret.
I hårde vintre kan figen fryse helt eller delvis ned, men den vil ikke gå ud. Det er en god ide - ikke mindst på friland - at vente til foråret med at beskære, da man så kan tage højde for, hvor meget figenbusken evt. er frosset tilbage. I marts til april fjernes også evt. skud, som er blevet vinterbeskadiget, og der kan udtyndes om nødvendigt. Ved beskæring i foråret kan figentræet »bløde« noget, men det har ikke den store betydning.
Æble- og pæretræ beskæres:
Beskæring af æbletræet giver den bedste høst
Uanset om du har et nyt eller et gammelt æbletræ, kan du hjælpe træet med rigtig beskæring. Det former nemlig træet, så det bliver både smukt at se på og i stand til at udvikle, så mange perfekte frugter som muligt.
Æbletræer skal beskæres hvert år
Beskæringsarbejde er en fortsat proces, der vedligeholder træet år efter år. Tidspunktet kan diskuteres, men er ikke afgørende for succes. Men det er en dårlig idé at beskære kraftigt i blomstringsperioden. Efterårsmånederne og det tidligste forår er gode tidspunkter.
Beskæringsarbejdet er nemt klaret, når du har plantet et nyt æbletræ. Kort skuddene af med cirka en tredjedel af deres længde, og læg derefter saksen på hylden de næste to-tre år, indtil træet er kommet i god bæring.
Der skal være lys og luft i træets krone
Principperne for den fortsatte beskæring er ens for det unge og det ældre træ. Det gælder om at sikre, at der er masser af lys og luft i træets krone. I en tæt krone kniber det for æblerne at få lys nok, og samtidig er der større risiko for udvikling af svampesygdomme.
Del beskæringen op i fire faser
- Fjern først døde grene og grene med sygdomssymptomer.
- Fjern dernæst grene, der sidder meget tæt eller ligefrem krydser hinanden.
- Fjern også meget lodrette grene.
- Fjern så de grene, der sidder for lavt, for højt eller bare er i vejen.
Undervejs i beskæringsarbejdet er det en god idé at træde nogle skridt tilbage og betragte træet og sikre sig, at det fortsat har en harmonisk opbygning.
Valnøddetræ beskæres:
Lidt beskæring holder træet sundt. Perioden mellem midten af august og slutningen af september er velegnet til beskæring af dit valnøddetræ. Det holder træet stærkt og sundt. På det tidspunkt af året forbereder valnøddetræer sig på at gå i vinterhi.
Blommetræ beskæres:
Det er oplagt at beskære blommetræet efter frugten er plukket og grenene er tomme. Dette tidspunkt indfinder sig mellem august og september, og du kan altså planlægge efter det. Om foråret bløder træerne mere efter en beskæring, fordi det suger saft til vækstpunkterne.
Lavendler:
Er du også i tvivl om dine lavendler skal beskæres og hvordan det gøres? Det er en rigtig god ide at tilklippe dine lavendler ved forårstid - også selvom de ikke umiddelbart ser trængende ud.
De fleste lavendler kan sagtens klare sig og blomstre igen, uden at blive beskåret. Men vil man gerne styre væksten af sin lavendel lidt, er det en god ide, da de bliver langt tættere og strutter sundere og flottere under blomstring.
Hvordan skal en lavendel beskæres
Det anbefales at de nedklippes hvert år ved forårstid. Klip dine lavendler ned så de er 10-15 cm. høje.
Sørger man for at nedklippe dem hvert år, vil lavendel planterne forblive helt tætte fra bunden og op og blomstringen vil også være i top.
Lav nye lavendel planter af de afklippede grene
Selvom det umiddelbart kan syntes synd at klippe dem ned, er det godt for den blivende plante og de afklippede dele, kan tilmed bruges som små nye stiklinger.
De afklippede dele fra lavendlerne kan stikkes direkte i jorden, når blot de nederste blade lige fjernes. De nye stiklinger er nemme at få til at gro og på den måde kan du selv forme dit eget smukke, sunde og fyldige lavendel bed i haven.
Beskæring af roser:
Rosers beskæringsbehov
I naturen bliver planter aldrig beskåret. Beskæring er noget, vi mennesker har fundet på og formålet med beskæringen er at kontrollere væksten og sikre en rig blomstring. Sådan er det også med roser.
De fleste roser kan leve i mange år uden beskæring, men du får den flotteste oplevelse af rosen, hvis du sørger for at beskære. Alle roser skal imidlertid ikke beskæres på samme måde og derfor er det vigtigt, at kende sine rosers beskæringsbehov.
Tidspunkt for beskæring
For alle roser gælder det, at det bedste tidspunkt for beskæring er i den sene vinter, lige inden det bliver forår. Hvis du beskærer for tidligt, risikerer du, at rosen får frostskader, mens en sen beskæring vil resultere i, at du fjerner nye skud - og det er jo synd.
I gamle dage sagde man, at roser skulle beskæres på Dronningens fødselsdag, den 16. april, men i dag er der enighed om, at det er for sent. Det bedste tidspunkt at beskære roser på er typisk i marts, men vil du være helt sikker på at ramme det perfekte tidspunkt, bør du følge med i vejrudsigten.
For alle roser gælder det, at du kan fjerne visne og svage grene hele året rundt. For haveroserne gælder det desuden, at du efter afblomstring bør fjerne de visne blomsterhoveder. Da kan du nemlig være heldig at fremprovokere endnu en blomstring. Når du ikke skal fjerne visne blomsterhoveder på de vilde roser, skyldes det, at de så ikke vil danne hyben.
Vi udfører alle opgaver til en konkurrencedygtig pris. Kontakt os for et uforpligtende tilbud.